ORDLISTA

PÄRLSORTER

Vaxade pärlor
Glas- eller akrylpärlor med en pärlfinish, alltså en yta som liknar en äkta pärla eller pärlemor. Pärlfinishen är en lite tjockare typ av yta som täcker hela pärlan och det förekommer ofta lite färglagringar intill hålen på pärlor som inte har en mycket hög kvalité. Dessa färgavlagringar är sällan något problem då de lätt går att ta bort utan att det skadar resten av pärlans yta.

Bicones
Swarovski Bicones 6mm JetDenna pärla liknar två koner som sitter ihop med botten emot varandra. Det finns både med eller utan fasettering och finns i alla färger och ytbehandlingar.

Fasetter
fasetterade glaspärlor 10mm GråEn fasett-slipad pärla har flertalet platta ytor i olika vinklar som gör att ljuset förflyttas mellan varje platt yta när pärlan rör sig, vilket ger en lite glittrande effekt. En rund pärla som är fasett-slipad är fortfarande rund men är täckt av flertalet platta ytor.
Fasett kan också skrivas som “facett” vilket är den mest använda stavningen.

Nugget
Halvädelsten Meteorit nuggets (citrin)En pärla som är oregelbunden med olika vinklar och former. En slags obestämd form. Om det är en naturpärla (snäckskal, sötvattenspärla, halvädelsten osv) så kan varje pärlas form vara unik.
Om det är en maskintillverkad pärla så ser oftast varje pärla likadan ut, men dessa pärlor är oregelbundna i formen.
Denna form kan också kallas för barock.

Cabochon
Glascabochon oval 18x13mmDenna sorts pärla kan vara både med och utan hål. De som har hål används för att sy fast på ex kläder. De utan hål är de som mest används i smyckestillverkning.
Cabochonen har en platt baksida där man fäster den i eller på något.
En cabochon används sällan ensam utan man sätter de i en “stomme” som har samma storlek på sin yta att fylla, som cabochonen är i storlek.
Stomme + cabochon blir ett färdigt hänge

Lampwork och silver-/goldfoil
Silverfoil Hjärta med prickar TurkosDessa två går hand i hand då båda är en handgjord glaspärla som finns i många utföranden. Lampwork pärlor finns i basformer men också i mer avancerade former som ser ut som miniatyrer av det de avbildar, ex djur, möbler osv.
En silverfoil pärla är en lampworkpärla med silver- eller guldfolierad insida.

Chips
Glaschips LilaDenna typ av pärla är som små skivor med avslipade kanter. Man brukade kalla det för “det som blev över vid pärltillverkning” men sanningen är att man skapar dessa precis som vilken annan pärla som helst. Chipspärlor finns i alla möjliga material så som glas, akryl, snäckskal, metall mm.
De passar fint som oregelbundna avskiljare i smycken

Havsglas
Havsglas är glasskärvor som har slipats ned av vågor, sand och tid för att bilda vackra glasbitar med en lätt frostad effekt. Havsglas finns i alla färger som glasflaskor tillverkas i.
Dessa glasbitar finns med både hål och utan

Strukturpärlor
En glaspärla likt de vaxade pärlorna men med en knottrig effektfull yta. Ytbehandlingen är även den en tjockare variant som kan lämna avlagringar vid hålen som är lätta att ta bort.
Basen till denna pärla är oftast en glaspärla, men “känslan” som en glaspärla ger försvinner lite av den knottriga effekten.

Krackelerade pärlor
Dessa pärlor görs oftast av glas eller kvarts, men finns även i akryl. En krackelerad pärla är full av sprickor, vilket gör den något känslig för stötar (pärlor i akryl är mycket hållbarare)
Krackeleringarna är otroligt vackra som får pärlan att glittra underbart när ljuset slår emot de olika vinklade spuckna lagren inuti pärlan.

Seed beads
Seed beads 8/0, 3mm, Metallic silverEn liten minipärla som finns i storlekarna 15/0 – 1/0 där den högsta siffran är minst pärla och tvärtom (se storlekar nedan)
Dessa pärlor kan användas för såväl sömnad som smyckestillverkning. I smyckestillverkning kan man använda de som små mellandelspärlor för att separera andra pärlor, eller så kan man skapa helt i bara seed beads.
Kinesiska seed beads är i regel lite oregelbundna i formen, medan japanska och tjeckiska är helt regelbunden och jämn i formen.

Storlekar:
15/0 – 1,5mm
14/0 – 1,6mm
13/0 – 1,7mm
12/0 – 1,9mm
11/0 – 2,1mm
10/0 – 2,3mm
9/0 – 2,6mm
8/0 – 2,9mm
7/0 – 3,5mm
6/0 – 4,1mm
5/0 – 4,6mm
4/0 – 5,1mm
3/0 – 5,6mm
2/0 – 6,1mm
1/0 – 6,6mm

Halvädelstenspärlor
Agat Slice Jordnära grönHalvädelstenar är en äldre term för mineral, bergarter och andra stenar som inte är så sällsynta som “äkta ädelstenar” men ändå har ett dekorativt värde som smycken eller prydnadsföremål.
Denna typ av pärla finns i många vackra och unika utföranden som ex råa kristaller, fasettslipade pärlor och släta cabochoner.

Bergskristallspetsar
Dessa kristallspetsar blev lite på tapeten då man skulle göra så kallade “crystal bullets” vilket är ett smycke där man dekorerat en tomhylsa med en vacker kristallspets.
Spetsarna finns i många olika färger och de vanligaste är gjord av bergskristall men det finns även i glas, akryl, och andra stenar än bergskristall.
Det finns de som är helt utan borrat hål, som lämpar sig bra för “crystal bullets” och även för sk. wirewrapping där man virar metalltråd runt kristallen. Sedan finns det de med hål borrat igenom ena änden (se bild) som kan träs på tråd och göras till ett halsband som de är.

Millefiori
Millefiori betyder “tusen blommor” och är pärlor som mer eller mindre är fyllda med blom-mönster. Det finns även de som har endast en blomma på, men tekniken är densamma.
Man smälter samman glasstavar och -trådar för att bilda det speciella mönstret av blommor.

Cat´s eye
En glaspärla med fiberoptik som skapar en alldeles unik effekt som kallas cat´s eye just för att den liknar ett kattöga med dess reflektioner.
Effekten skapas av tunna tunna fibrer av kvartsglas som buntas samman och upphettas så att de smälter samman.
När ljuset lyser på en pärla så transporteras ljuset genom fibrerna från ände till ände som gör att pärlan skimrar på sitt speciella sätt och effekten rör på sig alltefter pärlan rör sig.

Cloisonné
Denna metallpärla har sitt ursprung i Egypten men man förknippar oftast dessa i modern tid med kinesiskt handarbete.
Pärlan är i metall och har ett mönster av metalltrådar som sedan är emaljerad i olika färger.

Tibetsilver
Tibetsilver Keltiska kuddarDenna typ av metall heter tibetsilver men finns i många olika färgpläteringar som de vanligaste guld, koppar och brons.
De är tänka att efterlikna Tibetansk silver som är en mycket dyrare variant av högre kvalité med äkta silver.
Tibetsilver har dock en hög hållbarhet på sin plätering och blir inte lika lätt avskavt eller missfärgad.
Innehållet är en kopparlegering med inslag av tenn, eller så kan de ha en bas av järn med en tennlegering och/eller silverplätering.
(alla metallvaror i denna butik följer svensk lagstiftning ang nickel, bly och kadmium)

Sötvattenspärlor
Sötvattenspärlor 7-9mm LilaDessa pärlor odlas i sötvattensmusslor, vanligtvis i Kina. De finns i många olika färger och de vanligaste formerna är; Nuggets (lite oregelbunden men rund och något platt, Runda (är inte helt perfekt runda men så rund som en odlad pärla blir), Blister (oregelbunden och ofta med en liten svans eller andra utstickande former) och coins (myntformad, något välvd på båda sidor)
De färgas in i efterhand och kan därför släppa något i färgen i kontakt med vatten eller hud som är något fuktig.
Det borrade hålet igenom en sötvattenspärla är oftast mindre än på andra pärlor och alla trådar eller smyckepinnar går inte igenom, man får därför välja smalare trådar eller köpa pärlborrar för att försiktigt borra upp hålet lite mer.

Shamballa
Shamballa Pärla Guld 10mmDenna vackra och handgjorda pärla härstammar ifrån det tibetanska riket Shambhala och bars som armband ifrån början av tibetanska munkar.
De vanligaste shamballa pärlorna som säljs idag har en bas av lera, och vackra gnistrande ingjutna kristallpärlor runt hela pärlan som ger den dess lyxiga look.
Det finns även shamballa pärlor gjord i akryl där “kristallerna” runtom sticker ut istället för att vara ingjutna och är även dom mycket vackra, men har inte samma höga lyster som de i lera och kristaller.

Indonesia beads
Ännu en vacker och handgjord pärla med bas av lera. Dessa pärlor kan variera i utsmycknad men de flesta har någon form av metall-utsmycknad som ex kedja, små metallformer, pärlhattar vid hålen eller andra vackra delar. Utsmyckningen är nedgjuten i leran.
De kan även ha kristallpärlor som gnistrar vackert i kontrast till metallen runtom.
Indonesia beads finns i olika former, färger och storlekar.

Snäckskal
Snäckskalspärlor Coins BrunPärlor och hängen av äkta snäckskal som har formslipats i olika varianter. De finns som naturligt färgade och infärgade i alla möjliga färger.

Togglelås
Denna typ av lås har två delar; en ring eller annan form och en stav som man trär igenom ringen för att fästa låset med genom att stavens ändar läggs över ringen.
Dessa lås är oftast väldigt dekorativa och behöver inte gömmas i smycket utan kan t o m vara en del av designen.

Ear cuff
Antiksilver Ear Cuff 6mm med hål Ø10Detta är en form av örsmycke som fästs på delet på örat som är ovanför örsnibben. Man kan bära det på ett ställe på örat som passar eller känns bäst, då man själv klämmer fast den på önskad plats.
Det finns ear cuffs med och utan hål, släta och med mönster och de kommer i alla möjliga färger.
De som har ett litet hål i är tänkt att dekorera genom att ex. hänga ett vackert hänge eller kedjor. Man kan även koppla ihop två ear cuffs med varandra genom att fästa en eller flera dekorativa kedjor mellan hålen.
Ytterligare ett alternativ är att fästa en kedja i ear cuffens hål, och i andra änden på kedjan fäster man en örsticka med eventuell utsmyckning på som sendan fästs som ett vanligt örhänge i örsnibben.

Pärlytor:

Akrylcabochon 12mm Klar med skimmerAB skimmer
AB står för Aurora Borealis som betyder norrsken, vilket denna typ av ytbehandling liknar. Det är en ytfilm på pärlan som med hjälp av ljuset reflekterar i olika färger, ibland metalliska färger och ibland kan det vara en svagare variant.
AB-skimmer sitter oftast på endast en del av pärlan, ca 1/4 – 1/2 av ytan är vanligast.

Luster
Seed beads 11/0, 2mm, Transparent Grå lusterDetta är en ytbehandling som täcker hela pärlan och ger den en högre lyster, den ser väldigt blank ut. På en ogenomskinlig (opak) pärla så ger den extra liv åt pärlan som annars kan se lite platt ut. På en transparent pärla så ger den lite extra glans.

 
Opak
Seed beads 6/0, 4mm, Opak vitEn opak pärla är helt ogenomskinlig och släpper ej igenom något ljus alls.

 

 

Transparent, och halv-transparent
En transparent pärla är genomskinlig och släpper igenom ljuset som även kan göra att pärlans färg är svagare i starkt ljus och lite mörkare i svagt ljus.
Halv-transparent betyder att pärlan är lite grumlig nästan, men kan se igenom den men den är inte helt klar. Den släpper igenom mindre ljus än en transparent pärla. Ett typiskt färgnamn på halv-transparenta pärlor är opal, ex Rosa Opal

Frostade pärlor
Frostade glaspärlor 6mm LjuslilaEn frosted pärla har en matt yta. En transparent pärla som är frostad är inte längre genomskinlig men kan släppa igenom lite ljus ändå. En ogenomskinlig (opak) pärla med samma yta kallas oftast “matt” istället för frostad.

Electroplate
Bergskristallspets Electroplated BLÅDenna effekt ger en metallisk yta på pärlan, som oftast skiftar likt olja på vatten i blått/guld/rosa/grön beroende på hur tjockt lager det är av denna ytbehandling. Det finns även de electroplate behandlingarna som endast skiftar åt en viss färgharmoni som ex vinröd/rosa/röd med inslag av guld.
Detta är en typ av plätering som täcker ytan och beroende på tjocklek av ytbehandlingen så kan det göra en transparent pärla ogenomskinlig.

Flockad pärla
En flockad pärla har en täckt yta som liknar och känns som sammet. Baspärlan är oftast en akrylpärla men finns även i glas.

 

 

TRÅDAR

Vaxad bomullstråd
Vaxad Bomullstråd TealEn mjuk och följsam tråd i bomull som har blivit vaxbehandlad för att vara slät (den är ej klibbig att ta i, man känner inte av denna behandling). Finns i många olika färger och tjocklekar.

Elastisk tråd
Denna typ av tråd finns i några olika utföranden och kvalité. En av de vanligaste är en slang-liknande variant som oftast är transparent. Denna kan lätt tappa sin elasticitet och bli lite slapp, speciellt om man använder tunga pärlor på den.
En annan vanlig som är betydligt starkare är en platt tråd som är gjord av många många tunna trådar. Pga dessa många trådar så går inte hela tråden av om den blir skavd, och detta gör även att den behåller sin elasticitet år efter år. Den platta tråden är bäst för att avsluta med knutar (gärna med lite lim på knuten). Den finns i många olika färger.
Sedan finns det andra elastiska trådar som är mer dekorativa och liknar den typ av runda resårband man kan köpa i bl a mataffärer.

Läderband/snöre
Snören och band av äkta läder. Finns i olika storlekar, former och färger.

 

Memorywire
En metalltråd som kommer ihåg sin egen form, därav namnet. Den är formad som en spiral och finns för armband, ring och halsband. Denna typ av wire är bra för nybörjare då man i stort sett bara behöver trä på pärlor efter varandra.
Man klipper av det antal varv man vill ha i sitt smycke, sedan gör man en ögla i ena änden och börjar designa sitt smycke. När spiralen är fylld så gör man en ögla i andra änden och sedan är det klart! Man kan även fästa fina hängen i de två öglorna för att “dölja” deras huvudfunktion lite.

Mockaband/imitation
Mockaband finns i äkta mocka men det vanligaste är mockaimitation. Den har en mjuk, lite luddig yta och är oftast platt med tydliga kanter.
Nylontråd
Tvinnad nylontråd 0,6mm BlåNylontråd är ett samlingsnamn för trådar av nylon. Under en kategori “nylontråd” kan där finnas flera olika sorters trådar som har olika egenskaper, det dom har gemensamt är just materialet de är gjorda av.
Många sorters “nylontråd” funkar fint som “pärltråd” för att ex göra knytsmycken eller för att sy med.

Nätsnöre
Ett ihåligt snöre som drar ihop sig om man töjer ut det, och expanderar om man trycker ihop det. Passar bra till att exempel fylla med pärlor innan man stänger till ändarna med låsdelar. Man kan säga att detta snöre är som en lång och smal nylonstrumpa 🙂